5 tips voor infectiepreventie

Hoe bereid ik me goed voor in de preventiefase?

Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat een deel van de Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen nog niet voldoen aan de normen op het gebied van infectiepreventie. De schade in geld én mensenlevens als gevolg van een ontbrekend infectiepreventiebeleid zijn enorm. De huidige onrust rondom het coronavirus, terwijl er een stevig griepvirus rondgaat en ook het norovirus fors aanwezig is bij veel zorginstellingen, spreekt boekdelen: infectiepreventie blijft een kwetsbaar punt.

 
 
Handdesinfectie
 

Om te zorgen dat u voorbereid bent op een mogelijke besmetting, onze 5 belangrijkste tips op een rijtje:

  1. Check de website van het RIVM voor de laatste informatie om zo goed geïnformeerd te blijven of meld je aan om bij belangrijke wijzigingen de laatste informatie te ontvangen.
  2. Plan een afspraak met alle betrokken partijen in uw organisatie die gaan over schone en veilige gebouwen (onder andere facilitair, zorg, infectiepreventie, arbo & ergonomie, gebouwbeheer en logistiek) en bespreek de keten van infectiepreventie om zo risico’s in kaart te brengen.
  3. Beoordeel of de juiste versies van de noodzakelijk protocollen beschikbaar zijn, en of deze zijn doorvertaald naar concrete werkinstructies waarmee medewerkers in de praktijk weten hoe te handelen. Check onder andere de maatregel voor verdachte patiënten en contacten en het protocol strikte isolatie die zijn uitgegeven door het RIVM om goede preventieve voorbereiding te treffen.
  4. Check op de website van het CTGB of de door uw organisatie gebruikte middelen en materialen, of middelen en materialen die u nu kiest, voldoen aan de juiste toelating en een volledig virucide werking.
  5. Breng handhygiëne opnieuw onder de aandacht, júist in de preventiefase van diverse virussen. Hang bijvoorbeeld onze instructies voor correcte handhygiëne nog eens duidelijk op om mensen alert te maken. Deze instructies met betrekking tot handhygiëne gelden voor corona, maar bijvoorbeeld ook voor noro, rota en griep.

    Download instructiekaart handhygiëne

Met bovenstaande eenvoudige stappen zorgt u alvast voor rust en een gedegen voorbereiding. Mocht u hierbij wat hulp nodig hebben, dan ondersteunen we u graag in deze preventiefase. Als er zich dan een situatie voordoet, kunnen we in de inperkingsfase vooral kleine en overzichtelijke interventies doen. Dat zorgt voor rust, zodat u gewoon kunt blijven doen waar u goed in bent!

5 tips van Alpheios

Samen sterk in infectiepreventie

Albert Vegter, Specialist Infectiepreventie/Outbreakmanagement bij Alpheios: “De groeiende kennisbehoefte, hulp bij de praktische vertaling van het opgestelde infectiepreventiebeleid en de toenemende schaarste aan deskundige infectiepreventie zijn voor Alpheios redenen om de samenwerking met zorgorganisaties nóg meer op te zoeken. Wij zijn ervan overtuigd dat juist door het bouwen van bruggen tussen alle disciplines in de keten van infectiepreventie én het brengen van specialistische kennis een schone en veilige zorgomgeving wordt gegarandeerd”.

Onze aanpak

De gekozen aanpak van Alpheios verbindt drie belangrijke elementen met elkaar. Door het verbeteren van organisaties, het ontwikkelen van mensen én het leveren van de juiste middelen, materialen en machines zorgen we ervoor dat de gehele keten van infectiepreventie in control blijft. “Wij schrijven dit niet alleen op, wij doen dit ook echt!”

Drie fases in infectiepreventie

Altijd voorkomen is niet realistisch, maar altijd in control zijn wel! In de keten van infectiepreventie kennen we preventie, inperking en bestrijding als fases waarin de besmetting kan uitgroeien tot een uitbraak. Vegter: “Wij zien infectiepreventie als een schaakspel. Strategisch denken, goed georganiseerd de juiste stap zetten, constant analyseren en telkens drie stappen vooruit denken”.

Infectiepreventie

Advies nodig?

Wilt u meer weten over infectiepreventie of heeft u hulp of advies nodig om u voor te bereiden op de komst van een virus? Of dit nu corona, griep, noro of een ander virus is, onze specialisten komen graag met u in contact!

Contact opnemen