Robotisering in de schoonmaak

Robots doen op steeds meer plekken hun intrede, zeker ook in de schoonmaakwereld. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en er zijn veel verschillende, autonome oplossingen om uit te kiezen. Er is veel vraag, maar er is ook nog veel onbekend op het gebied van robotisering in de schoonmaak.

Een robot is zeker het overwegen waard en kan perfect fungeren als 'cobot' en buddy voor je schoonmaakmedewerkers. Alleen vergt het flink wat nadenkwerk en berekeningen om uit te zoeken of een robot de juiste oplossing is en dus de investering waard is. Hoe weet je of een robot voor jouw schoonmaakorganisatie het juiste antwoord is op de uitdagingen waar je tegenaan loopt? Is een robot écht de beste oplossing? En hoe wegen de kosten op tegen de baten? Met al deze vragen kunnen wij je helpen. Wij hebben diverse tools ontwikkeld om per situatie het beste advies te geven.

 
gausium ecobot 50 in ziekenhuis
 

Het begint bij trotse, vitale vakmensen

Bij Alpheios geloven we dat goede schoonmaak van vitaal belang is, en dat alles begint bij trotse, vitale vakmensen. Maar hoe belangrijk het ook is, schoonmaken is een zwaar vak en organisaties lopen tegen de nodige uitdagingen aan.

 • Hoe ga je om met de krapte op de arbeidsmarkt?
 • Hoe houd je jouw workforce gezond en zorg je ervoor dat medewerkers ook plezier in hun werk hebben?
 • Hoe haal je het beste uit al jouw mensen, ongeacht hun leeftijd en fysieke capaciteiten?
 • Hoe zorg je ervoor dat elke schoonmaakprofessional binnen jouw organisatie aan het eind van zijn werkdag gezond en blij naar huis gaat, en de dag erna weer fit terug op de vloer staat?


Robots als antwoord voor vitaliteit

Wij zien robots als potentiële oplossing voor vraagstukken rondom vitaliteit in jouw schoonmaakorganisatie. Bij Alpheios zien we de inzet van robots als een aanvulling op je schoonmaakteam. Een robot kan het zware, repetitieve werk verrichten, terwijl jouw vakmensen zich met specialistischere taken bezighouden. Taken waar écht mensenhanden voor nodig zijn.

Ook voor uitdagingen rondom het vinden en behouden van arbeidskrachten kan de inzet van een robot uitkomst bieden. We bedoelen hiermee niét dat een robot je mensen vervangt, maar wellicht kan een herverdeling van taken met aanvulling van zo'n robotcollega er voor zorgen dat er meer tijd overblijft voor de schoonmaker om andere taken te verrichten. Als we samen goed nadenken over de inzet van een robot, kan deze ook bijdragen aan het werkplezier en een leuke eyecatcher zijn voor potentiële nieuwe medewerkers.

 
 

Voordelen van robotisering voor vitaliteit

 • Een robot neemt zwaar, repetitief werk uit handen
 • De schoonmaker krijgt meer tijd om specialistische en minder zware taken te doen
 • Een robot is een aanvulling op je team in geval van arbeidskrapte
 • Schoonmakers kunnen ingezet worden op waar zij echt goed in zijn en waar ze werkplezier uit halen
 • Werken met innovatieve middelen en materialen verhoogt het werkplezier van medewerkers
Gausium Ecobot 40 in ziekenhuis

Efficiënter werken én een betere gebouwbeleving

Vragen van onze klanten draaien zelden maar om één van onze vijf hoofdthema's. Robotisering biedt bijvoorbeeld ook oplossingen voor vraagstukken rondom efficiency en beleving. Zo benoemden we al dat de inzet van een robot kan zorgen voor tijdsbesparing of een efficiëntere inzet van je personeel. We geloven echter dat dit nooit ten koste van je medewerkers mag gaan. Zij zijn de sleutel tot een succesvolle schoonmaakorganisatie.

Verder kan de inzet van zo'n autonome machine ook bijdragen aan de beleving van je gebouwbezoeker. Hoe gaaf is het om te zien dat er een robot voorbij rijdt en dat de schoonmaker ondertussen ander werk verricht en je bezoekers even gedag komt zeggen? Vooral ook om deze reden zien we de vraag naar robots stijgen. Het is nu eenmaal een fascinerend onderwerp en beleving is in de meeste organisaties een steeds belangrijker thema. 

 
 

Voordelen van robotisering voor efficiency en beleving

 • Een robot kan werken op een moment dat de gebouwgebruiker en schoonmaker er niet is (bijvoorbeeld 's nachts)
 • Je bespaart tijd en hebt een efficiëntere inzet van je schoonmaakpersoneel
 • Een robot is een aanvulling op je schoonmaakteam als er handen tekort komen
 • De beleving van de gebouwbezoeker verandert positief, want een robot geeft een innovatieve uitstraling

Gausium

De eerste schoonmaakrobots in ons assortiment zijn van het merk Gausium. Wereldwijd rijden er al robots van Gausium rond en misschien binnenkort ook op jouw locatie. We hebben een breed scala aan oplossingen, zoals de Ecobot 40 en 50 en de Phantas 4-in-1. Zowel voor alleen stofzuigen als schrobben en zuigen. Onze experts adviseren je graag over de diverse mogelijkheden van het merk Gausium.

Wetrok Marvin

Eind 2023 voegen we ook de nieuwe schoonmaakrobot van onze partner Wetrok aan het assortiment toe: de Robomatic Marvin. Dit is een schrob-zuigmachine met een copycat functie. Dat betekent dat de schoonmaker de route één keer voordoet, waarna de machine deze kopieert en zelf kan uitvoeren. Het voordeel van deze schoonmaakrobot is dat je autonoom kan laten werken én zelf handmatig kan bedienen.

 

Een goed en eerlijk advies

Er zijn veel situaties en uitdagingen waarbij de inzet van een robot zeker het overwegen waard is, maar er zijn zeker ook nog wat kanttekeningen. Een robot is bijvoorbeeld een grote investering die goed overwogen en doorberekend moet worden. Het is afhankelijk van de situatie of de inzet van een robot opweegt tegen de kosten die hierbij komen kijken. En vergeet niet dat het onderhoud van de robot ook mensenwerk is en dat sommige robots nog wel toezicht nodig hebben.

Bij Alpheios denken we graag samen met jou na over jouw vraagstuk. Wij bieden nooit zomaar een robot aan. We geloven dat de inzet van een robot een middel is om je schoonmaakdoel te bereiken, maar geen doel op zich. Samen met jou bekijken we dus graag wat je doel is en of daar een autonome oplossing op matcht. Door middel van diverse tools berekenen we samen met jou of een robot de juiste oplossing is en dus de investering waard is.

 
Wetrok Marvin met schoonmaker in ziekenhuis
 
 

Behoefte aan advies over robotisering of benieuwd naar ons aanbod?

Heb je een uitdaging waarvoor een robot jou geschikt lijkt (zoals een van bovenstaande uitdagingen) of heb je interesse in een robot en wil je meer weten? Zou je wel eens een demonstratie in jouw organisatie willen?