Ecologisch vs natuurlijk

De feiten en fabels over natuurlijke reinigingsmiddelen

Als consument zie je de halve supermarkt inmiddels vol staan met ‘natuurlijke’ producten, zeker ook op de afdeling schoonmaakmiddelen. De meningen zijn flink verdeeld over dit soort producten. Zijn ze namelijk écht beter voor mens, dier en milieu? Maken ‘natuurlijke’ producten niet minder goed schoon dan normale schoonmaakmiddelen? Wat we zeker weten is dat er genoeg mythes over te lezen zijn en dat er ook zeker verschillen zijn tussen consumentenproducten en professionele producten. Benieuwd naar de feiten en fabels? Lees verder!

 
image
 
 

Wat betekent ‘natuurlijk’ precies?

In de praktijk wordt met natuurlijk of biobased vaak hetzelfde bedoeld. De termen verwijzen naar de oorsprong van ingrediënten. Ingrediënten kunnen synthetisch (door de mens gemaakt) zijn en gebaseerd op bijvoorbeeld aardolie. Als ingrediënten zijn gebaseerd op natuurlijk materiaal worden ze vaak natuurlijk of biobased genoemd.

 
 

Wat is dan het verschil tussen ‘biologisch’ en ‘ecologisch’?

Producten zijn biologisch wanneer ze volgens de natuur tot stand zijn gekomen. Het is erop gericht om de gezondheid van de bodem, ecosystemen en mensen te ondersteunen én in stand te houden. Geen kunstmest, geen kunstmatige voeding of toevoegingen. De term biologisch is een wettelijk beschermde term en mag alleen gebruikt worden bij een product als het aan de eisen voldoet die aan biologische producten zijn gesteld.

Ecologisch gaat nog een stap verder dan biologisch. Ecologisch is milieuvriendelijker én met zo min mogelijk belasting voor de aarde. Het houdt in dat producten zijn verkregen met respect voor alles op en in de wereld en met zo min mogelijk impact voor het natuurlijke evenwicht. Milieu-, mens- en diervriendelijk produceren, de omgeving niet aantasten en waar mogelijk zelfs bijdragen aan de verbetering ervan.

Bij schoonmaakproducten kom je vooral de termen ‘natuurlijk’ en ‘ecologisch’ tegen. In ons assortiment hebben wij bijvoorbeeld ‘normale’ schoonmaakmiddelen, maar ook ‘ecologische’ en dus milieuverantwoorde schoonmaakmiddelen met een Ecolabel en Cradle to Cradle certificaat. Dit zijn onze Triple-T en Vive reinigingsmiddelen.

 
 

Zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen veiliger dan synthetische?

De termen natuurlijk, biologisch of biobased worden soms geassocieerd met veiligheid. Mensen geloven dat deze stoffen per definitie gezonder zijn, omdat ze afkomstig zijn uit de natuur. Maar de realiteit is: of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken uit de natuur, het zegt niets over de mate van veiligheid. Stoffen uit de natuur zijn niet per definitie veilig: denk aan bijvoorbeeld gevaarlijke paddenstoelen of giftige planten. Alle schoonmaakmiddelen (voor zowel consumenten als bedrijven) die op de Europese markt worden gebracht moéten voldoen aan dezelfde strenge wetgeving die een zeer hoog veiligheidsniveau waarborgt. Het is dus niet zo dat een natuurlijk product per definitie veiliger is dan andere producten. Sowieso mogen bedrijven nooit claimen dat natuurlijke producten veilig zijn.

Header banner
 

Maar natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn wel beter voor mens, dier en milieu?

Volgens velen zijn dit soort schoonmaakmiddelen beter voor milieu en gezondheid, omdat ze geen chemische toevoegingen bevatten. Chemie zou slecht zijn en natuurlijk is goed. Dat is niet zo. Chemische middelen moeten juist voldoen aan strenge wetgeving waarbij uitgebreid wordt getest op veiligheid en milieu. Als het product niet voldoet, mag het niet op de markt worden gebracht.

Het is zelfs voor alle detergenten wettelijk vastgelegd dat ze biologisch afbreekbaar moéten zijn. Leveranciers van reinigingsmiddelen zie je wel eens reclame maken met het feit dat hun producten biologisch afbreekbaar zijn. Volgens de reclamecodecommissie mag dit feit niet gebruikt worden om een product te promoten. Het is geen zogenoemd “Unique Selling Point” (USP), maar een wettelijk verplichte eis.

 
 

Hoe zit dat dan met producten met duurzame keurmerken?

Zoals we al benoemd hebben, moet elk schoonmaakmiddel dat binnen Europese Unie op de markt wordt gebracht voldoen aan strenge wetgeving op het gebied van bescherming van menselijke gezondheid en milieu. Dit geldt voor alle middelen, ook middelen die geen duurzaamheidskeurmerk hebben. Het enige verschil is dat producten mét een keurmerk voldoen aan striktere milieueisen die nog verder gaan dan de reguliere wetgeving. Denk aan keurmerken zoals Ecolabel en Cradle to Cradle.

 
 

Maken natuurlijke schoonmaakmiddelen minder goed schoon?

Natuurlijke middelen (die een keurmerk hebben) moeten minimaal dezelfde werking hebben als vergelijkbare middelen. Middelen die minder goed werken, krijgen geen keurmerk. Dus nee, ze maken niet minder goed schoon. Wel zijn natuurlijke middelen niet zo krachtig en heb je veel meer middel en tijd nodig om een goed schoonmaakresultaat te krijgen. Professionele schoonmaakmiddelen zijn juist zo samengesteld dat ze snel, laag gedoseerd en effectief reinigen. Veel effectiever en sneller dan bijvoorbeeld azijn. Er is veel minder middel nodig en dat is dus veel milieuvriendelijker. Zo is dit ook bij onze ecologische Vive en Triple-T producten.

 
 

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten schoonmaakmiddelen op de markt. Dat maakt het hele verhaal niet gemakkelijk. Wat we wél weten is dat alle schoonmaakmiddelen moeten voldoen aan dezelfde strenge wetgeving om überhaupt verkocht te mogen worden, of ze nu ‘natuurlijk’ of ‘ecologisch’ zijn of niet. Om de veiligheid van producten hoeven we ons dus zeker niet druk te maken (buiten dat je uiteraard rekening moet houden met veiligheidsvoorschriften wanneer die er zijn). Waar dus wel het verschil in zit, is de hoeveelheid product die je moet gebruiken om hetzelfde schoonmaakresultaat te krijgen. We raden onze professionele, ecologische schoonmaakmiddelen altijd aan, want ze zijn zo ontwikkeld dat je met een lage dosering effectief kunt reinigen. Minder product, dus nog duurzamer en beter voor het milieu!

 
 

Vergeet vooral niet

Schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk altijd in de basis al duurzaam. Het schoonmaken van een ruimte en de voorwerpen in die ruimte, draagt bij aan een goede hygiëne en aan het onderhoud en daarmee de levensduur van gebouwen en materialen. En áls je schoonmaakt, gebruik dan zeker een duurzaam verantwoord reinigingsmiddel, zoals de producten uit onze Vive en Triple-T lijn.

 
 

Vragen of uitdagingen op het gebied van duurzaamheid?