Impactanalyse – ecologische reinigingsmiddelen

Met welke schoonmaakproducten en -methodes behaal je het grootste schoonmaakrendement met de kleinste milieu-impact, gekeken naar de hele levenscyclus van een product? Zijn dat producten in poedervorm of (afbreekbare) capsules, zoals we die regelmatig terugzien bij andere leveranciers? Of toch de tot op heden veel gebruikte vloeibare middelen? Deze vragen spoken niet alleen door ons hoofd, ook onze klanten zijn nieuwsgierig naar de beste methode. Een methode die ook nog eens ecologisch verantwoord is.

Reden genoeg om onze (ecologische) producten en methodes eens onder het vergrootglas te laten houden, én deze te vergelijken met andere ecologische concepten op de markt. We lieten dus een life cycle analyse doen door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het resultaat? De ecologische Alpheios Vive Interior Blue en Green en Triple-T Interior Green kennen een lage milieubelasting in vergelijking met de overige geteste producten. En volgens ons bieden capsules, poeders en pods (voorlopig) geen duurzamere oplossing. Meer weten? Lees dan verder.

bospad

Van begin tot eind getest

Een life cycle analyse laat de hele levensloop van een product zien: van de grondstofwinning en productie tot de distributie en het recyclen. Naast onze eigen reinigingsmiddelen uit de Vive en Triple-T lijn, heeft het onafhankelijk onderzoeksbureau nog zes andere ecologische professionele reinigingsmiddelen onderzocht. De onderzochte producten zijn in te delen in twee groepen: geconcentreerde producten in een flacon en sterk geconcentreerde producten zoals tabletten in poedervorm, pods of een combi hiervan. 

Alle producten zijn gemeten op de volgende punten:

  • Hoeveelheid benodigd product (op 1000 liter water);
  • Hoeveelheid benodigde verpakking;
  • Benodigde grondstof voor de verpakking (primair of herwonnen);
  • Benodigde energie;
  • CO2-emissies;
  • Mate van biologische afbreekbaarheid*;
  • Waterverbruik.

*Omdat de Europese wetgeving biologische afbreekbaarheid als een harde eis stelt, zijn enkele middelen uit het onderzoek gehaald. Tijdens het meten bleek dat deze producten alleen onder bijzondere omstandigheden biologisch afbreekbaar zijn, waardoor gevaarlijk afval achterblijft.

Infographic

Resultaat

Qua milieubelasting op het gebied van grondstof-, water-, en energiegebruik, en CO2-emissies scoort het product uit de Vive lijn het beste. Kijken we naar de mogelijkheden om de flacon te recyclen, dan eindigt het Vive product ook bovenaan. Ook in verbruik is deze lijn veel vriendelijker voor het milieu: van de concurrerende producten is 2 tot 9 keer meer product nodig op 1000 liter water. Het Triple-T product scoort iets minder goed op milieubelasting, maar blinkt wel uit met een lage belasting op de waterzuivering.

De manier waarop de producten in de praktijk worden toegepast heeft veel invloed op de daadwerkelijke duurzaamheid en circulariteit. Vooral het gebruik en de dosering zijn van invloed voor het resultaat, met name bij pods en tabletten. Deze middelen moeten namelijk in één keer worden gebruikt.

Daarnaast konden we nog iets opvallends concluderen: concentraatproducten (reinigingsmiddelen in een andere vorm, zoals poeders of capsules) zijn niet per se duurzamer dan producten in een flacon. Er zijn namelijk meer product en verpakkingsmateriaal nodig om 1000 liter sop te maken. De samenstelling van deze producten heeft ook een negatieve impact op de waterzuiveringsinstallatie. Ook blijven er restjes product achter omdat het niet volledig oplost. Daarnaast is het ook lastig om de verpakkingen (vaak gemaakt van aluminium en polyethyleen) te recyclen. 

Benieuwd naar alle resultaten?

schema-lifecycleanalyse-reinigingsmiddelen

Actiepunten en duurzaamheidsprojecten

De producten van Alpheios komen overtuigend als beste uit de test, maar we kijken graag verder! Wat is er nog meer mogelijk om een nóg kleine milieubelasting te verwezenlijken, of zelfs om positieve impact te maken? Daarom houden we onze oren en ogen open en blijven we onderzoeken. Zo zijn we naar aanleiding van de positieve resultaten uit het onderzoek gaan kijken naar de mogelijkheden om andere flacons op dezelfde manier te fabriceren als de flacons van 1 liter. De milieubelasting van deze flacons blijkt namelijk erg laag te zijn. Daar kunnen we dus ook bij andere flacons ons voordeel mee doen. In 2024 komt er vanuit ons een nieuwe, duurzamere 500ml flacon op de markt!

Ook onderzoeken we samen met het bedrijf Fyllar of we flacons van reinigingsmiddelen kunnen hervullen. Nu worden flacons nog maar eenmalig gebruikt, maar wat voor een positieve impact kunnen we maken als we een flacon vaker kunnen hergebruiken?! Dat betekent kilo's minder plastic dat bij het afval terecht komt.

Wil je verder lezen over deze duurzaamheidsprojecten van onze flacons?

Wat we niét doen

De uitkomsten van het onderzoek laten ons ook stilstaan bij wat niet te doen. Daar waar leveranciers om ons heen inzetten op het aanbieden van geconcentreerde producten in de vorm van tabletten en pods, heeft Alpheios mede door de uitkomsten van dit onderzoek besloten om dit niet te doen. Er kleven wat ons betreft meer nadelen dan voordelen aan het gebruik van deze producten. De manier van verpakken is niet duurzaam en de biologische afbreekbaarheid valt vaak te betwisten, om maar enkele argumenten te noemen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen Alpheios

Vanuit onze overtuiging om positieve impact te realiseren leveren we een waardevolle bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties. We focussen daarbij onder andere op SDG 12: verantwoorde consumptie en productie.

De KPI’s vanuit SDG 12 zijn geprojecteerd op de volgende aspecten in dit onderzoek:

  • Grondstofgebruik/vermijding primaire grondstoffen;
  • CO2-emissies en energieverbruik.

Ten aanzien van het grondstofverbruik is bekeken welke verpakkingen gerecycled kunnen worden en wat de impact is als dit ook daadwerkelijk gebeurt. Bij het aspect CO2-emissies is enerzijds de feitelijke transportafstand van productie tot Beneluxmarkt meegenomen in de vergelijking. Anderzijds is dit genormaliseerd, om een vergelijking te maken ‘als alles ook daadwerkelijk regionaal geproduceerd zou worden’.